Genellikle helal
- Genellikle elde edildiği kaynak
- Sentetik
- Kullanım amacı
- tatlandırıcı
- Vegan
- Evet
E950 nedir?
Asesülfam K ya da asesülfam potasyum, şekerden yaklaşık 200 kat daha tatlı olan sentetik bir tatlandırıcıdır. Tamamen kimyasal sentezle üretilir. Vücut onu enerji için parçalamaz; bu yüzden kalori eklemez ve sıklıkla diğer tatlandırıcılarla karıştırılır.
Neden “Genellikle helal” olarak işaretli
Endüstriyel kimyasallardan kimyasal sentezle üretilir; hayvansal madde, böcek ya da alkol bazlı bileşen içermez. Bitmiş tatlandırıcı tek ve saf bir maddedir; bu yüzden tatlandırıcının kendisiyle ilgili bilinen bir helal sorunu yoktur.
Etikette nasıl kontrol edilir
Asesülfam K için özel bir kontrole gerek yoktur. Tatlandırılmış ürünlerde jelatin ya da aromalar gibi diğer bileşenleri ayrıca değerlendirin.
Hangi ürünlerde bulunur
- diyet alkolsüz içecekler
- masa tipi tatlandırıcılar
- şekersiz şekerlemeler
- aromalı yoğurtlar
- sakız
Bilmekte fayda var
- EFSA 2025'te kabul edilebilir günlük alım miktarını vücut ağırlığının kilogramı başına günde 9 mg'dan 15 mg'a yükseltti ve maruziyetin genel olarak bu değerin altında olduğunu tespit etti.
- AB'de tatlandırıcı içeren gıdaların etiketinde, gıdanın adının yanında “tatlandırıcı(lar) içerir” ifadesi yer almalıdır.
Benzer katkı maddeleri
Helal E kodu sorgulamada 89 kodun tamamını görün
Bu liste katkı maddelerinin genellikle neyden yapıldığını anlatır. Dinî bir hüküm (fetva) değildir ve üreticiler kaynaklarını değiştirebilir. Son gözden geçirme: 14 Ekim 2026.
Kaynaklar
- EFSA re-evaluation of acesulfame K E 950 (2025)
- EU labelling rules, Regulation (EU) No 1169/2011, Annex III
Sık sorulan sorular
E950 helal mi?
Genellikle helal. Endüstriyel kimyasallardan kimyasal sentezle üretilir; hayvansal madde, böcek ya da alkol bazlı bileşen içermez. Bitmiş tatlandırıcı tek ve saf bir maddedir; bu yüzden tatlandırıcının kendisiyle ilgili bilinen bir helal sorunu yoktur.
E950 neyden yapılır?
Asesülfam K ya da asesülfam potasyum, şekerden yaklaşık 200 kat daha tatlı olan sentetik bir tatlandırıcıdır. Tamamen kimyasal sentezle üretilir. Vücut onu enerji için parçalamaz; bu yüzden kalori eklemez ve sıklıkla diğer tatlandırıcılarla karıştırılır.
E950 vegan mı?
Evet. E950 hayvansal kaynaktan yapılmaz.