Genellikle helal
- Genellikle elde edildiği kaynak
- Bitkisel
- Kullanım amacı
- renklendirici
- Vegan
- Evet
E163 nedir?
Antosiyaninler, pek çok meyve ve sebzenin doğal kırmızı, mor ve mavi pigmentleridir. Gıdada kullanım için üzüm kabuğu, siyah havuç, kırmızı lahana ya da orman meyveleri gibi kaynaklardan su, asitlendirilmiş ya da sülfitlenmiş su veya alkol kullanılarak ekstrakte edilir, ardından konsantre edilir ya da kurutulur.
Neden “Genellikle helal” olarak işaretli
Pigmentler bitkilerden gelir; bu yüzden liste bunları genellikle helal kabul eder. Bilinmesinde yarar olan bir ayrıntı var: Üzüm kabuğu ekstraktları çoğu zaman üzümlerin meyve suyu ya da şarap için sıkılmasından arta kalan kabuklardan yapılır ve AB spesifikasyonu, bekletme (maserasyon) sürecinden dolayı etanol bulunabileceğini belirtir. Bu sizin için önemliyse helal sertifikası konuyu netleştirir.
Etikette nasıl kontrol edilir
Etikette “üzüm kabuğu ekstraktı” yazıyorsa ve alkol konusunda emin olmak istiyorsanız, tanınmış bir kuruluşun helal sertifikasını arayın ya da üreticiye hangi meyve veya sebzenin kullanıldığını ve nasıl ekstrakte edildiğini sorun.
Hangi ürünlerde bulunur
- meyveli içecekler
- reçeller
- şekerlemeler
- yoğurtlar
- tatlılar
Bilmekte fayda var
- EFSA 2013'teki yeniden değerlendirmesinde sayısal bir ADI belirleyemedi; verilerin çoğu üzüm kabuğu ve siyah frenk üzümü ekstraktlarına aitti ve EFSA bunların bir güvenlik endişesi oluşturmasını olası görmedi.
- Antosiyaninlerin rengi asitliğe göre değişir: Asitli gıdalarda kırmızı, asitliği daha düşük olanlarda daha mor ya da mavi görünür.
- AB spesifikasyonu su, karbondioksit, metanol ya da etanolle ekstraksiyona izin verir.
Benzer katkı maddeleri
Helal E kodu sorgulamada 89 kodun tamamını görün
Bu liste katkı maddelerinin genellikle neyden yapıldığını anlatır. Dinî bir hüküm (fetva) değildir ve üreticiler kaynaklarını değiştirebilir. Son gözden geçirme: 14 Ekim 2026.
Kaynaklar
Sık sorulan sorular
E163 helal mi?
Genellikle helal. Pigmentler bitkilerden gelir; bu yüzden liste bunları genellikle helal kabul eder. Bilinmesinde yarar olan bir ayrıntı var: Üzüm kabuğu ekstraktları çoğu zaman üzümlerin meyve suyu ya da şarap için sıkılmasından arta kalan kabuklardan yapılır ve AB spesifikasyonu, bekletme (maserasyon) sürecinden dolayı etanol bulunabileceğini belirtir. Bu sizin için önemliyse helal sertifikası konuyu netleştirir.
E163 neyden yapılır?
Antosiyaninler, pek çok meyve ve sebzenin doğal kırmızı, mor ve mavi pigmentleridir. Gıdada kullanım için üzüm kabuğu, siyah havuç, kırmızı lahana ya da orman meyveleri gibi kaynaklardan su, asitlendirilmiş ya da sülfitlenmiş su veya alkol kullanılarak ekstrakte edilir, ardından konsantre edilir ya da kurutulur.
E163 vegan mı?
Evet. E163 hayvansal kaynaktan yapılmaz.